1e bestuur

De clubs Hollandia, Don Bosco en Geenhovia besloten samen te gaan en zo is Voetbalvereniging RK VSV ontstaan. Hollandia, had in die tijd al een ruim gevulde prijzenkast en de heren bestuurders (en leden) gaan samen met hun prijzen op de kiek.

VSV Valkenswaard

De RK voetbalvereniging VSV met vaandel.
Vooraan 3e van links is pastoor deken Manders.

Louis Cuijpers

RK Voetbalvereniging VSV medio 1934 op haar speelterrein op de Deelshurk
Rechts meester Loos

SV Valkenswaard - Een club met een rijke historie
 

De geschiedenis van een vereniging als SV Valkenswaard laat zich niet omschrijven in een paar regels. Daarvoor bestaat de club te lang, is de historie te uitgebreid en door in te korten zou je sommige gebeurtenissen en personen tekort doen. Daarom wat uitgebreider dus.

SV Valkenswaard werd opgericht op 1 juni 1934. Destijds werd onder de naam VSV de eerste vriendschappelijke wedstrijd gespeeld tegen Brabantia op het terrein aan de Deelshurk in Valkenswaard. Ook de competitiewedstrijden werden gespeeld op dat terrein, dat werd gehuurd voor het luttele bedrag van fl. 300 per jaar. De tribune was afkomstig van een oude wielerbaan.

VSV werd ingedeeld in de 3e klasse van de IVCB, een katholieke voetbalbond. Al in het seizoen 1936/1937 volgde het eerste succes en werd VSV kampioen waardoor het promoveerde naar de 2e klasse IVCB. Even later, in 1939, verliet VSV het sportterrein aan de Deelshurk en nam zijn intrek in het nieuwe gemeentelijke sportpark aan de Fazantlaan in Valkenswaard-Noord.

Door de fusie tussen IVCB en KNVB ontstond een hernieuwde klassenindeling. In 1940 werd VSV ingedeeld in de 3e klasse KNVB. In de oorlogsjaren die volgden ging het niet goed met de vereniging. Veel jonge spelers moesten hun militaire plicht vervullen of moesten onderduiken. Het bestuur uit die tijd besloot de ledenadministratie te vernietigen. Zo kon de Duitse bezetter geen gebruik maken van ledenlijsten en op die manier jongens en mannen opsporen voor hun oorlogsindustrie. Een wijs besluit van dat bestuur. Pas na de oorlog, in 1945, werden de voetbalactiviteiten weer hervat. De vereniging groeide in die naoorlogse jaren. Promotie naar de 2e klasse was een grote wens. Een wens die in de jaren 1947 tot 1950 met enige regelmaat werd gedwarsboomd doordat onze goede spelers als militair werden uitgezonden naar Nederlands Indië.

Pas toen de vereniging 20 jaar bestond, in 1954, kon de kampioensvlag weer in top. In de laatste wedstrijd van dat seizoen werd MULO geklopt met 1-0. VSV won ook de promotiewedstrijden en promoveerde vervolgens naar de 2e klasse KNVB. Het 2e elftal van VSV werd in dat jaar ook kampioen door met 3-0 van Kraanvogels te winnen en promoveerde naar de reserve 3e klasse KNVB. Dubbel feest dus in dat kampioensjaar.

Meteen het jaar daarna promoveerde VSV naar de 1e klasse KNVB, echter zonder kampioen te worden. In dat jaar deed het betaalde voetbal zijn intrede. VSV was als derde geëindigd en promoveerde daarmee naar de 1e klasse KNVB. Zustervereniging De Valk speelde daar toen ook, zodat op dat moment twee verenigingen in Valkenswaard 1e klasse speelden. De Valkenswaardse derby's tussen de twee verenigingen zouden uitgroeien tot ongekende spektakelstukken.

Ondertussen bleek er in Velsen ook een voetbalvereniging te bestaan die VSV heette. Dat leidde herhaaldelijk tot verwisselingen. Ook de post werd naar de verkeerde verenigingen gestuurd, waardoor in 1956 werd besloten de naam van de vereniging te wijzigen in VV Valkenswaard. VV Valkenswaard eindigde in het seizoen 1957/1958 als een-na-laatste en degradeerde naar de 2e klasse KNVB.

Pas nadat in het nu nog legendarische seizoen 1961/1962 het 3e kampioenschap uit de historie werd behaald, kon weer worden teruggekeerd naar de 1e klasse. Daarmee werd de derby met de Valk weer nieuw leven ingeblazen. In het seizoen 1964/1965 werd de 1e klasse weer verlaten door degradatie naar de 2e klasse. Een terugkeer naar dat hoge niveau kon tot op heden niet meer worden afgedwongen. Na vele jaren 2e klasserschap volgde uiteindelijk in 1977/1978 degradatie naar de 3e klasse KNVB. Nog even was er een opleving.

In 1985/1986 werd in de laatste wedstrijd van dat seizoen in en tegen Nuenen met 1-1 gelijkgespeeld. Daardoor was het 4e kampioenschap een feit en volgde promotie naar de 2e klasse. Daar was de Valk ook aangeland, zodat de derby's weer gespeeld konden worden. De vreugde bleek van korte duur. Al in het volgende seizoen werd weer gedegradeerd naar de 3e klasse door de beslissingswedstrijd tegen Olympia met 3-1 te verliezen. En weer een seizoen later volgde zelfs degradatie naar de 4e klasse.

In het seizoen 1992/1993 werd het 5e kampioenschap binnengehaald door de Raven aan de kant te zetten met grote cijfers. De promotie naar de 3e klasse duurde uiteindelijk tot het seizoen 1996/1997. Dan keren we weer terug naar de 4e klasse. Inmiddels is de naam van de vereniging veranderd in SV Valkenswaard.

In de jaren ’90 nam de vereniging haar voormalige  zgn. scheldnaam “Bosuilen”, min of meer opgespeld door de Valk, over als een soort geuzennaam waar de meeste leden ondertussen trots op zijn. “Want in het bos daar zijn de uilen….” Zo luiden de eerste woorden van het clublied dat aan het begin van deze eeuw geschreven is. Eind 2002 werd de door eigen leden volledig gerenoveerde accommodatie in gebruik genomen. De naam…? D’n Bosuil, uiteraard.

In het seizoen 2004-2005 werd in de 4e klasse opnieuw het kampioenschap (voor de 6e keer) behaald waardoor promotie naar de 3e klasse volgde. Jammer genoeg kon het 3e klasserschap niet behouden blijven. Na een verblijf van één seizoen werd teruggekeerd naar de 4e klasse.

Kort daarna, in het seizoen 2006-2007, werd lang meegestreden om het kampioenschap van de 4e klasse. Rechtstreekse promotie via het kampioenschap lukte net niet, maar wel plaatste het vaandelteam zich voor de nacompetitie. Na een indrukwekkende reeks in die nacompetitie werd op het neutrale veld van EFC in Eersel in de finale met 1 - 0 gewonnen van Boxtel. Promotie naar de 3e klasse was een feit. 

In die 3e klasse werd in 2009 het 75-jarig jubileum gevierd. Voor de gelegenheid werd een speciale Revue geschreven. De Bosuilenrevue is 3 opeenvolgende dagen opgevoerd in Cultuurcentrum de Hofnar. Met veel zang, dans, humor, cabaret maar ook met aandacht voor het leed dat de club in die 75 jaar heeft ondervonden. Het waren onvergetelijke voorstellingen in april 2009. En daarna, in juni 2009, hebben we het nog eens dunnetjes overgedaan. Met feesten, recepties en op zondagochtend een H. Mis in de feesttent. Want onze afkomst verloochenen we niet.

In 2009 vond de fusie plaats met zaalvoetbalvereniging OS/Alwako waardoor de vereniging sinds dat jaar ook een zaalvoetbalafdeling rijk is. Een jaar later, in 2010, werd de grasmat op het hoofdveld vervangen door kunstgras.

Sportief succes volgde weer in 2012. In de finale van de nacompetitie werd op neutraal terrein in Made met een duidelijke 3-0 winst op Zeelandia Middelburg promotie afgedwongen. Voor het eerst sinds 26 jaar was SV Valkenswaard weer 2e Klasser. En ook dit keer duurde de vreugde slechts een seizoen want een jaar later moesten de geel-blauwen opnieuw nacompetitie spelen, dit keer om degradatie te voorkomen. In twee wedstrijden tegen VOAB (Goirle) waren we duidelijk de mindere waardoor we weer terug keerden naar de 3e Klasse.

Van VSV naar SV Valkenswaard. Met om en nabij de 950 leden viert de vereniging in 2014 haar 80-jarig bestaan. Zes keer in onze clubhistorie kon de kampioensvlag in top, negen keer werd gepromoveerd. Helaas kon ook acht keer degradatie niet worden ontlopen. SV Valkenswaard, een club met een roemrucht verleden, maar wel blijvend gericht op de toekomst.: “……. en die worden kampioen”.  Zo luidt immers de tweede regel van het clublied…!

hoofdsponsor

wedstrijdsponsor

berry-bikes.jpg
SV Valkenswaard Facebook Twitter SV Valkenswaard Google Plus SV Valkenswaard

join us!